Josien Buikema Student | 2e jaars in ICM & IT

Op mijn achttiende ben ik het werkveld ingestapt, ik heb daarnaast twee mbo opleidingen afgerond. Na een aantal promoties binnen het bedrijf, liep ik voor mijn gevoel tegen een plafond aan als het gaat om uitdagingen en kennis. Ik gaf mijzelf de keuze om ofwel binnen één jaar een uitdagende positie te bemachtigen in dit bedrijf, ofwel te beginnen aan een hbo opleiding. Ik koos voor het laatste.

Met de basiskennis die ik mij eigen moest maken in het eerste jaar was praktisch gezien al veel mogelijk. Zo heb ik de route gevonden naar het bouwen van websites, (bedrijfs)applicaties, apps of zelfs het programma in je wasmachine. Naast de technische kennis die je hiervoor nodig hebt, komen ook andere aspecten aan bod, zoals projectmatig werken, de presentatie van jezelf en je product en de omgang met klanten.

Wat ik zeer positief vind aan de studie is dat deze technisch goed onderlegd is. Wat ik echter nog veel positiever vind, is dat de opleiding ook juist niet technisch is! Het typische beeld ‘nerd’ dat ik (net als vele anderen) had als het perfecte profiel voor de opleiding, werd daarmee onderuit geschoffeld! De opleiding daagt mij uit - sterker nog, verplicht mij - mijzelf te ontwikkelen op alle fronten. Door deze uitdaging en een kleine extra inspanning is het mij zelfs gelukt om aangenomen te worden tot het Hanze Honours College!

Mijn tip aan jou: ‘manage your expectations and think outside the box’. Een opleiding biedt de basis, denk in mogelijkheden en ga uitdagingen aan om het meeste uit jezelf en de opleiding te halen. Dit gebeurt niet vanzelf. Laat daarnaast de keuze van de opleiding niet alleen afhangen van competenties die je al hebt of waar je je comfortabel bij voelt, maar vooral van competenties die je (nog) niet bezit. Dit verplicht je namelijk om jezelf niet alleen te verdiepen maar ook te verbreden.